Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Mikulás Briós

Ingredients:

liszt
500 g
tej
135 ml
Budafoki élesztő
35 g
vaj
100 g
cukor
45 g
méz
35 g
egész tojás
1
8 g
rum
14 ml
vanília
reszelt citrom
szemek mazsolából
dekorcukor a szakállnak és a sapkának

Preparation mode:

A tésztához minden hozzávalót összekeverünk egy tálba, jól átgyúrjuk, majd kb. 30 percig kelni hagyjuk.

Ezután a tésztát 14 kis részre osztjuk úgy, hogy némi tészta maradjon a sapka és sál elkészítéséhez. A 14 tésztadarabot kúp alakúra formáljuk, a maradék tésztát kinyújtjuk és kis kerek orrocskákat szúrunk, illetve egy pizzavágóval minden Mikulásnak 5 mm vastag csíkot vágunk.
Megformázzuk a sapkákat: a kúpok vastagabb végét laposra nyomjuk, amitől a vékonyabb vége finoman meghajlik, így egy csúcsos sapkát kapunk. Az 5 mm vastag csíkokat a sapka végén a tésztára csavarjuk, a mazsolákból pedig megformázzuk a szemeket, majd középre helyezzük az orrocskákat. Azért, hogy a szakáll jól nézzen ki, a tésztát vagdossuk be egy késsel. A szakállat és a sapkát dekorcukorral megszórjuk és sütőpapírral kibélelt tepsire fektetjük.

Sütési hőmérséklet 180°C, sütési idő kb. 20 perc.

Elkészítés lépései:

Mikulás Briós elkészítésének 1. lépése
Mikulás Briós elkészítésének 2. lépése