Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Napsugár kalács

Preparation mode:

Tészta:, 500g finomliszt, 1 tojás, 2 evőkanál olvasztott kókuszzsír, 1 teáskanál cukor, 1,5 teáskanál só, 2,5 dkg Budafoki élesztő, kb. 3-3.5 dl tej, Rétegezéshez:, kb. 6 evőkanál olvasztott kókuszzsír, Tetejére:, lenmag és reszelt sajt

Fél deci langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, a kókuszzsírt és a maradék langyos tejet. Lágy tésztát dagasztunk, amit kb.egy órán keresztül duplájára kelesztünk. Amikor megkelt, asztallapra borítjuk és kétfelé (két egyforma részre) osztjuk. Az egyik részből további öt egyforma gömböcskét formálunk, a másiknak levágjuk a negyedrészét és a megmaradt háromnegyed részt osztjuk öt felé. Ha ez elkészült, magunk elé vesszük a nagyobb öt gömböcskét és egyesével kb. 24 cm átmérőjű körökké nyújtjuk őket. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy gáztepsit, amiben összeállítjuk a kalácsot. Az első kinyújtott lapot belehelyezzük a tepsibe majd megkenjük olvasztott kókuszzsírral, erre helyezzük a második lapot, amit szintén megkennünk, erre jön a harmadik lap, ezt is megkenjük, majd a negyedik lap, amit megint megkenünk olvasztott kókuszzsírral. Az ötödik lapot egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, mert ennek a lapnak be kell fednie oldalról is a tésztát. Ezt az ötödik lapot tesszük tehát legfelülre, amit már nem kenünk meg, viszont bevonjuk vele az oldalakat is. Az így elkészült rétegeket középről kiindulva nyolc részre (cikkre) vágjuk, de úgy, hogy a széleket nem vágjuk el. Tehát körben marad egy kb. 1 cm-es sáv egyben. Ezt követően középről kiindulva kihajtogatjuk a cikkeket. Én ezután lemértem a középső üres részt (kb.15 cm) és ekkora lapokat nyújtottam az 5db kisebb tésztagombócból. Merthogy ezeket is ugyanúgy rétegezzük, mint az előbbieket csak ezt a kihajtott tésztánk közepébe helyezzük laponként. Vagyis ott rétegezzük. Miután ezzel is megvagyunk ezt is nyolc részre osztjuk, mint az előbb és ugyanúgy kihajtogatjuk a cikkeket. Most már csak egy kisebb üres részünk marad középen, ahova a félretett negyed cipót helyezzük. letakarjuk és amíg a sütő bemelegszik kelesztjük a tésztánkat, majd tojással lekenjük és megszórjuk szezámmaggal és reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 percet sütjük.

Elkészítés lépései: