Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Nyuszi briós

Ingredients:

sima liszt
50 dkg
tej
2,5 dl
vaj vagy margarin
5 dkg
cukor
5 dkg
tojás sárgája
3
élesztő
2,5 dkg
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
kristály cukor és mazsola a díszítéshez

Preparation mode:

Elkészítjük a kovászt: egy tálba szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. A tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral nem túl forróra, majd elmorzsoljuk és el is oszlatjuk benne az élesztőt. Az élesztős tejet a mélyedésbe öntjük, kevés liszttel megszórjuk. 15-20 percig érleljük, ezalatt az élesztő szépen felfut. Addig kikészítjük a további hozzávalókat egy másik edénybe.
Ha az élesztő már kellően habos a tálba tesszük a további hozzávalókat és dagasztani kezdjük. Szép sima, fényes felületű tésztát gyúrunk, ami az elején nagyon fog ragadni, de ne adjunk hozzá plusz lisztet! Szépen fel fogja venni, nagyon szép tészta lesz belőle. Gyúrjuk szorgalmasan, míg a felszíne alatt pici légbuborékok meg nem jelennek. Ekkor gömbölyítjük és újabb 15-20 percig pihentetjük, míg meg nem kel.
A pihentetési idő leteltével, ha már szépen kel a tészta, újra átgyúrjuk, szellőztetjük a tésztát. Minden benne lévő levegőt gyúrjunk ki! Újabb gömbölyítés és újabb 5-10 perc pihentetés.
Miután kipihente magát daraboljuk. 60 g-os a szabvány briós méret, én viszont szép nagy nyuszikat szerettem volna úgy, hogy a 10 megajándékozott mindegyikének jusson, ezért 10 részre osztottam. A darabokat egy kicsit még letakarva pihentetjük. Mikor szépen megkeltek formázzuk.
Rudakat sodrunk úgy, hogy a tenyerünkkel jó alaposan nyomjuk oda a munkafelülethez és ne húzzuk szét a kezeinkkel. Csak nyomjuk le, görgessük kicsit és szépen magától meg fog nyúlni. Így biztosan nem szakad meg a tészta. A kukac egyik végén hagyjuk 4-5 centi hosszban kicsit vastagabbra és vágjuk is le. Ebből lesz majd a nyuszi feje. A maradék tésztát tekerjük fel a képen látható módon, majd a fejnek félretett darabkát vágjuk be félig és kicsit húzzuk szét a szárakat. Illesszük a mellső láb fölé. Nyomjunk egy szem mazsolát vagy áfonyát szemnek, de jó alaposan nyomjuk a tésztába, különben sülés közben kilöki magából. Sütőlemezen kétszeresére hagyjuk kelni. Jó messzire tegyük őket egymástól, mert alaposan megnőnek.
Ha megkelt vékonyan lekenjük egy egész felvert tojással, és a testét megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített 180 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.