Ökörszem

Preparation mode:
500 g liszt, 25 g Budafoki élesztő, 5 g só, 50 g cukor, 25 gsertészsír, 1 tojás, 2 dl tej (amennyiben a dagasztásnál keményebbnek ítéljük a tésztát, hozzáadhatunk még tejet), Töltelék: 125 g túró 1 tojássárgája cukor (ízlés szerint) vanília citrom reszelt héja
A tésztát bedagasztjuk, duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett felületre borítjuk és egyenlő részekre osztjuk. A tésztából formálhatunk zsemléket, de akár apró fonott koszorúkat is készíthetünk. Ha kész vannak a zsemlék/koszorúk, 20 percig pihentetjük őket, majd a közepükbe mélyedést formálunk. A kialakított mélyedésekbe belehelyezzük az előzőleg elkészített túrótölteléket, végül pedig tepsibe helyezzük az ökörszemeket. Sütés előtt díszíthetjük őket mazsolával, áfonyával, szeletelt sárgabarackkal, illetve bármilyen idénygyümölccsel. Ha kész a díszítés, a tésztát lekenjük egy egész tojással, és mielőtt még a sütőbe tennénk, kb. 30 percig ismét kelesztjük.
Sütés: 180°C-on, 15percig
Elkészítés lépései: