Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Ökörszem

Preparation mode:

Tésztához: 500 g finomliszt, 1 kk. só, 3 ek. cukor, 25 g Budafoki élesztő, 2,3-2,5 dl tej, 2 ek. vaj, 1 db tojás,

Töltelékhez: 500 g túró, 1 tojás sárgája, 2 csom. vaníliás cukor, 2 ek. cukor, Tetejére: 1 tojás fehérje kenni, 1-2 ek. porcukor szóráshoz

Előkészítés:
Kb. 2,3 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kis cukrot és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
Közben a lisztet átszitáljuk.
Tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Tészta elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, vajat, a tej nagy részét és összegyúrjuk.
Ha túl kemény a tészta hozzáadjuk még a maradék tejet. Alaposan kidagasztjuk.
Letakarjuk és feléretesszük kelni.
Elkészítjük a túrótölteléket:
A túróhoz hozzáadjuk a tojás sárgáját, vaníliás cukrot és a cukrot, alaposan kikeverjük. Félretesszük. (Nem kell hűteni, hogy ne legyen hideg, amikor a kelt tésztára tesszük majd.)
Ökörszemek formázása:
Amikor a tészta duplájára kelt (hőmérséklettől függően kb. 60-90 perc), akkor két egyenlő részre osztottam, elnyújtottam és kerek szaggatóval kiszaggattam.
A kerek formákat tepsibe tettem, majd egy kupakkal a közepébe kis mélyedést nyomtam.
A mélyedésekbe került 1-1 kiskanál túrótöltelék.
A tészta másik felével is így jártam el, majd a maradék tésztával is.
Nekem 45 db ökörszem lett ebből a mennyiségből. (Nekem 3 tepsivel lett, nem raktam őket közel egymáshoz.)
Sütés:
A tojásfehérjével megkentem a tészta széleit, majd 220 fokon (hideg sütőben indítva) 18-20 perc alatt készre sütöttem.
Amikor kihűlt porcukorral megszórva tálaltam.