Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Omlós vajas-sajtos pogácsa

Ingredients:

vaj/margarin
25 dkg
liszt
50 dkg
tojássárgája
2
Budafoki élesztő
2 dkg
tejföl
2 dl
2 tk
cukor
1 kk
rum
2 ek
sajt
20 dkg

Preparation mode:

A tésztát előző este kell elkészíteni. Az élesztőt a tejfölben feloldjuk. A liszttel elmorzsoljuk a zsiradékot, megsózzuk, omlós tésztát készítünk. Közepébe mélyedést készítünk, hogy oda bele tudjuk ütni a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a tejfölös élesztőt, a rumot és a cukrot. Ezeket liszt nélkül homogénné gyúrjuk, majd beledolgozzuk a lisztet. A tészta rétestészta keménységű legyen. Nylon zacskóba csomagolva a hűtőbe tesszük másnap reggelig.

Felhasználás előtt a tésztát a nyújtódeszkán átgyúrjuk. A deszkát enyhén meglisztezzük és a tésztát egyenletesen, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Apró, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kivajazott tepsibe tesszük. Tojással megkenjük a tetejét és 20-25 percig pihentetjük, majd újra megkenjük a tetejét, reszelt sajttal bőven megszórjuk. Előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig. A sütési idő felénél kisebb fokozatra kapcsoljuk a sütőt, nehogy a pogácsa belseje sületlen maradjon és a külseje megégjen.

Elkészítés lépései:

A tésztát előző este kell elkészíteni. Az élesztőt a tejfölben feloldjuk. A liszttel elmorzsoljuk a zsiradékot, megsózzuk, omlós tésztát készítünk. Közepébe mélyedést készítünk, hogy oda bele tudjuk ütni a tojások sárgáját, majd hozzáadjuk a tejfölös élesztőt, a rumot és a cukrot. Ezeket liszt nélkül homogénné gyúrjuk, majd beledolgozzuk a lisztet. A tészta rétestészta keménységű legyen. Nylon zacskóba csomagolva a hűtőbe tesszük másnap reggelig.

Felhasználás előtt a tésztát a nyújtódeszkán átgyúrjuk. A deszkát enyhén meglisztezzük és a tésztát egyenletesen, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Apró, 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és kivajazott tepsibe tesszük. Tojással megkenjük a tetejét és 20-25 percig pihentetjük, majd újra megkenjük a tetejét, reszelt sajttal bőven megszórjuk. Előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig. A sütési idő felénél kisebb fokozatra kapcsoljuk a sütőt, nehogy a pogácsa belseje sületlen maradjon és a külseje megégjen.