Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Panettone (Olasz karácsonyi kuglóf)

Preparation mode:

Hozzávalók 18 cm-es formához, 35 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 dkg kristálycukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 3 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 3 db tojássárga (nagy), 12 dkg margarin, 10 dkg mazsola, 5 dkg kandírozott narancshéj, 5 dkg kandírozott citromhéj, A forma kikenéséhez kb. 2 dkg margarin kell, A tetejének a lekenéséhez 4 dkg margarin és 1 cs vaníliás cukor keveréke kell

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót, és a reszelt citromhéjat.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg felolvasztott, és visszahűtött margarint is.

Ezután öntsük bele a keverőtálba a tojássárgás-cukros……. keveréket, majd öntsük rá a felfuttatott élesztőt, végül pedig kanalazzuk hozzá a lisztet.

Ezután a robotgép dagasztó karjával kb. 10 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (akkor jó, ha már teljesen elválik a tészta a keverőtál falától)
Természetesen kézzel, vagy esetleg a kenyérsütőgép üstjében is megdagaszthatjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd finom gyúrjuk át. Gyúrás közben apránként adagoljuk a tésztához a mazsolát, és a kandírozott narancs és citromhéjat.

Végül a szép simára gyúrt tésztát helyezzük bele a papírral kibélelt sütőformába.

Panettone sütőforma hiányában én egy 18 cm-es tortaformát magasítottam meg 22 cm-esre duplán hajtott sütőpapírral.

A tortaformát először kenjük ki margarinnal, és helyezzünk az aljába sütőpapírt, majd helyezzük bele a magasításhoz használni kívánt sütőpapírt is. Ezután vastagon kenjük meg a sütőpapírt is margarinnal.

A gyümölcsökkel összegyúrt tésztát ezután helyezzük bele a tortaformába, majd meleg helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára. Amikor a tészta megkelt, egy pengével (v. éles késsel) vágjunk a tetejére egy keresztet.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és 180 fokos sütőben süssük 45 percig, majd vegyük ki és kenjük le a tetejét az olvasztott margarin és vaníliás cukor keverékével. Ezután tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 15-20 percig, tűpróbáig.

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és úgy hűtsük ki egészen.

Én légkeveréses sütőben 150 fokon, 45 percig sütöttem, majd lekenés után még 15 percig. Amikor visszatettem a sütőbe, letakartam a tetejét egy fóliával, hogy ne barnuljon túlságosan meg.

A kalács tésztája nagyon könnyű, a gyümölcsökkel pedig nagyon finom. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva tároljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a kalácsot, majd felszeletelve kínáljuk.