Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Panettone

Ingredients:

Budafoki élesztő
3 dkg
tej
3 dl
cukor
10 dkg
gluténmentes kelt tészta liszt
50 dkg
citrom reszelt héja
1
vaníliás cukor
1 csomag
tojássárgája
4
vaj
15 dkg
mazsola
15 dkg
cukrozott gyümölcs
10 dkg
vaj
6 dkg
vaníliás cukor
1 csomag

Preparation mode:

Ez egy tipikus olasz karácsonyi “kuglóf”, amit egy speciális agyag panettone formában sütnek. Nos, nekem olyan nincs, de agyag cserepet kaptam, és ezzel leptem meg a kolléganőimet Karácsonykor.

Elkészítés lépései:

Panettone elkészítésének 1. lépése
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg vajjal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, és a cukrozott gyümölcsöket is beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Vásárolunk kb 20 db pici cserepet, ezeket elmossuk kiszárítjuk és alufóliával kibéleljük. A tésztát 20 részre osztva a cserepekbe “ültetjük”, letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített légkeveréses sütőben 165 °C kb. 20 percen át sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott vajjal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.