Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Paprikás rácsos – házilag készült leveles tésztából

Preparation mode:

Hozzávalók: Tésztához: 500 g liszt 10 g Budafoki élesztő 10 g só 10 g cukor 25 g vaj 250 g margarin/vaj (hajtogatáshoz) 1 kiskanál ecet,

Paprikás rácsos hozzávalók:, Töltelékhez:, 10 szelet szeletelt sonka, 10 szelet szeletelt sajt, 1 csipetnyi bors, 3 különböző színű kaliforniai paprika

Leveles tészta elkészítése:
A tésztát az összetevőkből jól kidagasztjuk, majd 1 ujjnyi vastagságra kinyújtjuk. A lelapított margarint vagy vajat egy egyszerű hajtással behajtogatjuk a tésztába, majd 10 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Pihentetés után a tésztát kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagságra, és egy összetett (4 rétegű) hajtást csinálunk. Ezt a hajtást még egyszer-egyszer megismételjük, ezután a kész tésztát kettéosztjuk.

Paprikás rácsos elkészítése:

Az alap tésztát (leveles tészta házilag) ketté osztjuk és kinyújtjuk 3 mm vastagságú négyzet alakura. Az egyik tésztának a szélét körbe bekenjük 5 cm szélesen tojással. Ráhelyezünk 5-6 szelet sonkát és 5-6 szelet sajtot. A másik tésztadarabunkat kinyújtjuk (körülbelül 3 mm vastagra) négyzet alakúra, majd pizzavágóval 2 ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle. Minden második csíkot felhajtunk, belehelyezzük a csíkokra vágott, soronként különböző színű paprika szeleteket. Addig végezzük ezt a fonást, amíg a tészta végére nem érünk. A paprikás fonatot ráhelyezzük a másik tésztára. A tojásozott tésztarészt felhajtjuk, és lezárjuk a tésztát, majd az egész felületet lekenjük tojással.
A tésztánkat ezután sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 1 órán át kelesztjük. 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük.

Elkészítés lépései:

Paprikás rácsos - házilag készült leveles tésztából elkészítésének 1. lépése
Paprikás rácsos - házilag készült leveles tésztából elkészítésének 2. lépése