Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

paraszt krumplis pogácsa

Ingredients:

főtt-áttört krumpli
50 dkg
liszt
50 dkg
zsír
20 dkg
2 tk
élesztő
2,5 dkg
tojás
2 db
tej
1 dl
cukor
1 tk

Preparation mode:

A tejet a cukorral meglangyosítom, felfuttatom benne az élesztőt.
A megfőzött, áttört krumplit (finomabb ha maradnak kisebb krumpli darabok) langyosra hűtöm, beleütöm a tojásokat, sót, a lágy zsírt. Ezeket az anyagokat fakanállal kihabosítom, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, majd a lisztet is hozzáadom, gyors mozdulatokkal összegyúrom. Jól belisztezett gyúródeszkára borítom, ujjnyi vastagságúra kisodrom, pogácsaszaggatóval megütögetem a tetejét, kiszaggatom, jól kizsírozott tepsibe sorakoztatom, egy felvert tojással lekenem a tetejét. A sütőt akkor gyújtom be 200 fokra, amikor már az összes pogácsa a tepsibe sorakozik, amíg bemelegszik addig had keljenek, (elég ennyi kelés) majd kisütöm a pogácsákat, ha úgy érzem, hogy megsültek, de még nem pirultak meg, mindegyiket megfordítom a tepsiben, és a tetejét is pár perc alatt pirosra sütöm. (Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, ő is az anyukájától, régen kemencében sütötték, ott is megfordították, igazi hamuban sült pogácsa, ami ha kihűl, törés nélkül össze lehet hajtani)