Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Rozmaringos szőlős, kelt sütemény

Ingredients:

fehér tönkölyliszt
35 dkg
friss élesztő
1 dkg
vagy 3 g szárított
langyos tej
2,5 dl
ha lehet házi
cukor
6 dkg
vaj
3 dkg
tojássárgája
1
a tészta kenéséhez
1 csipet
tojássárgája
3
krémhez
cukor
6 dkg
krémhez
liszt
3 dkg
krémhez
Tokaji édes bor
1,5 dl
krémhez
tej
1,5 dl
krémhez
vaj
3 dkg
krémhez
friss rozmaring
3 ág
krémhez
szőlő (többféle)
15 dkg
krémhez
vaníliarúd kikapart magja vagy vaníliás cukor
1
krémhez

Preparation mode:

A tésztához az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral ízesített, 1,5 dl langyos tejben elmorzsoljuk és pár perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, egy csipetnyi sót, a felfutott élesztőt és a maradék tejjel összedolgozzuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat.

Addig dagasszuk, míg a tészta elválik az kezünktől és az edény falától, fényes és hólyagos.
Ekkor enyhén lisztezzük meg a tetejét és letakarva langyos helyen kelesszük a duplájára, körülbelül 25-30 perc alatt.

Elkészítés lépései:

Rozmaringos szőlős, kelt sütemény elkészítésének 1. lépése
Míg a tészta kel, addig készítsük el a aszús krémet.

Egy mártáskészítő edényben, a tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, vaníliával és a liszttel. Felengedjük a borral, simára keverjük vele, beleteszünk egy leöblített rozmaring ágat, hozzáadjuk a tejet és feltesszük főni. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd utolsó lépésként hozzáadjuk a vajat és simára keverjük vele. A krémet gyakran megkeverve hidegvízbe állítva kihűtjük. Miután langyosra hűlt, kivesszük belőle a rozmaring ágat.
Rozmaringos szőlős, kelt sütemény elkészítésének 2. lépése
Amíg a krém hűl, addig a szőlőt megmossuk lecsepegtetjük és leszemezzük. A nagyobb szemeket én kettévágtam és kimagoztam.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, a szélét körben 2 centinként összecsípjük és kialakítunk egy peremet.

A tészta felületét megkenjük az aszús krémmel. Ráhalmozzuk a szőlőszemeket és megszórjuk rozmaring levelekkel. A tészta külső szélét megkenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.