Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Rozskovászos kenyér

Preparation mode:

Kovászhoz: 200 g világos rozsliszt (RL-90), 10 g Budafoki élesztő, 2 dl langyos víz,

Kenyérhez: összes kovász, 500 g finomliszt (BL-55), 5 g Budafoki élesztő, 3 kk. só, 1 ek. sikér, 2 ek. olivaolaj, 2 dl víz

Kovász készítése:
A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel kovászt készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Legegyszerűbb, ha előző este bekeverjük, akkor reggel azonnal kezdhetjük a dagasztást. A lényeg, hogy kb. 8 órát álljon a kovász.
Kenyértészta összeállítása:
A kész kovászhoz adjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha egynemű a tészta, akkor letakarva, huzatmentes helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
Formázás:
Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és formázzuk. Egyszerűen, körbe körbe alulról fölfelé kicsit behajtjuk a tészta széleit, úgy hogy cipóforma legyen a tészta. Vigyázva, hogy a benne lévő levegőt nem nyomjuk nagyon ki.
Egy tiszta konyharuhával bélelt kosárba tesszük (szép fele alul marad, mert sütésnél az lesz majd a kenyerünk teteje) a konyharuhával betakarjuk, majd egy nagy zacskóba tesszük és ismét duplájára kelesztjük. (hőmérséklettől függően ez 1-1,5 óra is lehet)
Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük és az aljába egy kis tepsi forralt vizet teszünk, ami majd biztosítja a gőzös sütőteret.
Sütés:
Amikor megkelt a kenyerünk, óvatosan az előmelegített tepsire borítjuk, tetejét éles késsel bevágjuk majd gyorsan az előkészített sütőbe helyezzük. (forró és gőzös)
Kb. 10 percig 230 fokon sütjük, majd 210 fokra visszavesszük a hőmérsékletet.
Összesen 40-45 perc alatt meg is sül, félidőben kivesszük a tepsi vizet és ha szükséges letakarjuk a kenyér tetejét egy darab fóliával, nehogy túlsüljön.
Sütés után enyhén megpermetezem vízzel, és rácson hagytam kihűlni.

Elkészítés lépései: