Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Rozsos cipó

Ingredients:

víz
2,7 dl
2 tk
olaj
2 ek
burgonyapehely
2 ek
öregtészta
20 dkg
rozs liszt
20 dkg
BL 80 liszt
30 dkg
friss élesztő
1 dkg

Preparation mode:

Limara Jól bevált fehér kenyere alapján.
Az öregtésztát előző nap összeállítom. 30 dkg liszt, csipet só, 1 dkg élesztő, és pici olaj, víz. Szobahőmérsékleten tárolom, nagyon melegben lezárt dobozban hűtőben.
A tésztát kézzel dagasztatom, 20 percig.Liszteket kimérem, bele a sót -összekeverem. Majd jöhetnek a folyékony hozzávalók. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Mikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom. Öntött vas formámat sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom jó duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A forma tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd hideg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 30 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le veszem a tetőt , és úgy pirosra sütöm.

Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem.

Elkészítés lépései:

Rozsos cipó elkészítésének 1. lépése
A hozzávalókból összeállítom a tésztát.
pihentetem, mikor a duplájára megkelt, újra átgyúrom és formázom.
Beleteszem a sütőformába-pihentetés
bevágdosom és spricc hideg vízzel.
mikor szépen megkelt, beteszem a sütőbe