Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Rozsos-magvas kenyér

Ingredients:

KOVÁSZ:
rozsliszt RL 90
200 g
víz
100 g
kaukázusi kefír
100 g
TÉSZTA HOZZÁVALÓI:
kovász
400 g
kenyérliszt BL 80
350 g
rozsliszt RL 90
50 g
napraforgómag
50 g
tökmag
50 g
lenmag
50 g
15 g
friss Budafoki élesztő
25 g
langyos víz
2-3 dl

Preparation mode:

Így készítsd a kovászt:

A kovász hozzávalóit keverd össze alaposan egy tálban és meleg helyen hagyd pihenni legalább 24 órát.

Így késztsd a tésztát:

A hozzávalókat mérd ki egy tálba és a kovász hozzáadásával készíts közepesen lágy tésztát.

Letakarva meleg helyen 30 percet pihentesd.

A tésztát oszd két részre és formázz belőlük cipókat, majd helyezd kizsírozott sütőformába.

Letakarva kb. 40 percet kell keleszteni, majd 210 °C-os előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsül.

Footnotes:

A rozs rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkező gabona. A rozsban gazdag kenyérfélék jobban telítenek, viszonylag magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően pedig jótékonyan elősegítik az emésztést.