Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Sajtos rúd.

Ingredients:

liszt
50 dkg
sertészsír (v. vaj)
25 dkg
sajt
20 dkg
+ a tetejére
3 tk
élesztő
2,5 dkg
egész tojás + lekenéshez
2
tejföl
1-2 ek

Preparation mode:

Egy tálba tenni a lisztet, hozzámorzsolni az élesztőt, majd hozzáadni a zsírt, és kézzel elkezdeni összemorzsolni.

Ezután hozzáadni a sót, a reszelt sajtot, az egész tojást, és 1-2 ek tejfölt.

Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát, és ha szükséges még kanalanként adagolni hozzá tejfölt. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapni.(ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó, ha már teljesen elválik a tál falától és a kezünktől is)

Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtani. (én egyszer meghajtogattam és újra nyújtottam, de ez el is hagyható)

Tetejét villával felvert egész tojással lekenni, majd derelyevágóval ízlés szerinti méretűre felvágni.

Végül a tetejére sajtot reszelni. (könnyebb bánni vele, ha felvágás után reszeljük rá a sajtot)

Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb helyezni a rudakat.

Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.( én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem)

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható