Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Snidlinges császárzsemle

Preparation mode:

Tészta :
– 50 dkg liszt,
– 1 evőkanál só,
– 15 g friss élesztő,
– 1 mk cukor,
– 5 dkg puha vaj,
– 1, 5 dl tej,
– 1, 5 dl víz,
– 1 csokor snidling,
– 1 tojás – a kenéshez,
– szezámmag – a szóráshoz

– Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A snidlinget pár kanál liszttel késes aprítóval összeaprítjuk. A lisztet összeszitáljuk a sóval, hozzáadjuk snidlinges lisztet, a felfutott élesztőt, a vajat és a tej ill a víz hozzáadásával alaposan kidolgozzuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
– Ha a tészta megkelt 8 részre osztjuk, kigömbölyítjük, majd 10 percig pihentetjük.
A gombócokat először 20 cm – es hosszúságúra sodorjuk, majd kicsit félretesszük pihenni, majd 45 cm – es hosszú hurkává sodorjuk. A formázás : – először egy laza csomót kötünk a hurkából, az egyik tésztavéget a tészta alá hajtjuk és középen áthúzzuk. Ezután a tésztát megfordítjuk, a másik tésztavéget pedig alulra igazítjuk.
– A megformázott zsemléket sütőpapírral borított tepsibe rakjuk és kb 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal. 200 °C – ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.