Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Somodi kalács

Ingredients:

liszt
60 dkg
élesztő
20 g
tej
3 dl
cukor a tésztához
15 dkg
egész tojás
1
őrölt fahéj
2 ek
cukor
3 ek
sárgája lekenéshez
1
vaj vagy margarin
20 dkg

Preparation mode:

2 dl langyos tejbe beleszórunk 1 ek cukor és beletördeljük az élesztőt. Meleg helyen megvárjuk, amíg felfut. Egy tálba szórjuk a lisztet, cukrot, beleütjük a tojást, beleöntjük az élesztős tejet, illetve a maradék 1 dl tejet és 5 dkg puha vagy felolvasztott vajat/margarint. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Az összeállt tésztának lágynak, de nem folyósnak kell lennie. Meleg helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nem kel. Ezután lisztezett felületre borítjuk, és téglalap alakban vékonyra kinyújtjuk. (ebből a lisztmennyiségből kb. 80 x 40 cm-s lesz)
A vajat/margarint felolvasztjuk, a cukrot pedig a fahéjjal összekeverjük. Ezekből lesz a kalács tölteléke:
a kinyújtott lapot a vajjal megkenjük, és a fahéjas cukor harmadával megszórjuk. A lap alját illetve tetejét behajtjuk (a tészta közepe felé, fentről illetve lentről egymásra hajtjuk. Az így kapott tésztát megkenjük ismét vajjal és megszórjuk a fahéjas cukor felével. Most a két oldaláról következik a hajtás, jobbról, balról behajtjuk a közepe felé.
Az így keletkezett lapot megkenjük a maradék vajjal és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral. Hengeresre behajtjuk és csiga alakba feltekerjük.
Letakarva ismét kelni hagyjuk.
Amíg kel, a sütőt előmelegítjük 200 °C -ra. A kalácsot érdemes cserépedényben vagy vaslábosban sütni. Az edényt, amiben sütjük előmelegítjük a sütővel. A kalácsot a forró kilisztezett edénybe rakjuk és a sárgájával lekenjük. A lefedett edényt a sütőbe toljuk és letakarva 20 percig, majd fedő nélkül 180 °C-on még további 10 percig sütjük, amíg szép barnára nem pirul.