Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sonkakenyér

Ingredients:

rozsliszt
375 g
5%-os ételecet
2 ek
Budafoki élesztő
½ kocka
1 ek
kenyérfűszer
1 tk
víz
360 ml
kb
Húsvéti sonka, füstölt hús vagy hasonló hús
Ugyanolyan súlyúnak kell lennie, mit magának a kenyértésztának

Preparation mode:

A kenyértésztához minden hozzávalót keverjünk össze. Ezután egy műanyagzacskóval fedjük le és 30 percig hagyjuk kelni. Majd a tésztát a hús nagyságához illőre kinyújtjuk és a húst a tészta közepére helyezzük. Vékonyan feltekerjük a tésztát a húsra, és jól összezárjuk. Az összezárt oldallal lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és további 40 percig kelni hagyjuk.
Végül vízzel megkenjük a tésztát és egy villával többször megszurkáljuk. 220 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és gőz segítségével kb. egy óra alatt megsütjük. Ehhez néhány perccel korábban egy másik tepsit tesszük az előmelegített sütő alsó rácsára, beleöntünk 1/8 liter vizet és azonnal becsukjuk a sütő ajtaját. 2-3 perc múlva rövid időre kinyitjuk a sütő ajtaját, azért hogy a gőz elillanjon, és így egy egyenletes héjat kapunk. Nagyjából 5 perc múlva tekerjük le a hőmérsékletet 190°C-ra. Röviddel az sonkakenyér elkészülte előtt, még egyszer kenjük be vízzel, így a héja szép fényes lesz. Hűtéshez legjobb a sonkakenyeret egy rácsra tenni.

Elkészítés lépései:

Sonkakenyér elkészítésének 1. lépése
Sonkakenyér elkészítésének 2. lépése