Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sonkás csigatorta.

Preparation mode:

Tészta hozzávalói 25 cm-es tortaformához, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 tk cukor, 2 db tojás, 1 tk só, lekenéshez 10 dkg vaj,

Töltelék hozzávalói, 20 dkg sonka , 4-5 db főtt tojás, 1 csokor snidling, 1 tk só, 1 mk őrölt fehér bors, 1/2 mk szerecsendió

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük össze a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat.

Ezután öntsük bele a keveréket a kenyérsütőgép üstjébe, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet.

Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!!)

Ezután tegyük át a megdagasztott tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb 1-1,5 cm vastag téglalappá, majd kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, és szórjuk meg a töltelékkel.

A sonkát, a főtt tojást, és az ízlés szerinti mennyiségű snidlinget vágjuk fel apróra.

Ezután az előzőleg olvasztott vajjal lekent tésztát egyenletesen szórjuk meg a tojással, majd a sonkával, végül pedig a snidlinggel. Ezután ízlés szerint szórjuk meg sóval, őrölt borssal, és a szerecsendióval. (a szerecsendió el is hagyható!!!)

Végül úgy tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, majd szeleteljük fel kb. két ujjnyi vastagságúra. (szeletelés közben a kés pengéjét lisztezzük be, mert úgy könnyebben feltudjuk szeletelni a tésztát)

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd egymásmellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Ezután langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a csigák tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 perc alatt sütöttem készre)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük langyosra.

Tálalás előtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával, vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hűlt sonkás csigákat.