Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Sonkás foszlós kalács tojás nélkül

Ingredients:

liszt
60 dkg
friss élesztő
3 dkg
tej
2,5 dl
cukor
3 ek
1 tk
puha margarin
7-8 dkg

Preparation mode:

A tejet meglangyosítom, 1 dl-ben egy kis cukorral felfuttatom az élesztőt. Amíg felfut, a lisztet szitálva, a maradék cukorral, a sóval, vajjal egy tálba teszem.
Ha felfutott az élesztő, jó alaposan összedolgozom lassan hozzáadva a megmaradt tejet.
Ha már elválik az edény falától félreteszem meleg helyre, letakarva keleszteni. Kb. 1 óra.
Ha megkelt, átgyúrom a tésztát, és konyharuhával megint letakarva 30 perc pihenő ismét.
Majd három részre osztom, kiterítem, megszórom sonkával, hagymával, (ízlés szerint lehet belepakolni). Feltekerem, majd a három hosszú rudat szépen összefonom, nem túl lazán, nem túl szorosan. Beleteszem a formába, majd ismét kelni hagyom kb. 40 percre.
Cukros vízzel lekenem a kalácsot, majd a sütőbe teszem. 170 fokon 40 perc.
Kihűlve fogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!