Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sonkás-sajtos csiga

Ingredients:

liszt
50 dkg
élesztő
2,5 dkg
főtt krumpli
20 dkg
0,5 ek
cukor
1 tk
olaj
0,5 dl
tojás
1 db
tej
2,5 dl
sonka (v. kolbász...)
20 dkg
Töltelék
reszelt sajt + a tetejére
10 dkg
Töltelék
tejföl
3-4 ek
Töltelék
(ílés szerint)
Töltelék
őrölt bors
(ízlés szerint)
Töltelék

Preparation mode:

A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen.

Az olajat, az egész tojást, és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet.

Végül szórjuk rá a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Amikor végzett a dagasztóprogram tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át.
Közben készítsük elő a tölteléket.

A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel. (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza)

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel mint a bejglit. (nem kell túl szorosra tekerni)

Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.