Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sós kalács sonkás-tojásos töltelékkel

Ingredients:

liszt
40 dkg
élesztő
2 dkg
tej
1 dl
natúr joghurt
125 g
vaj
5 dkg
tojássárga
2 db
cukor
1 tk
2 tk
főtt, füstölt sonka
20 dkg
Töltelék
főtt tojás (nagy)
5 db
Töltelék
tejföl
2-3 ek
Töltelék
mustár
2 tk
Töltelék
kukoricaliszt
2 ek
Töltelék
Töltelék
őrölt bors
Töltelék
tojás (kicsi)
1 db
lekenéshez

Preparation mode:

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.

A vajat olvasszuk meg, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a tojássárgákkal.

Ezután a liszt közepébe lévő mélyedésbe öntsük bele a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket, és a felfuttatott élesztőt. Ezután indítsuk el a robotgépet, és 5-6 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen megdagaszthatjuk kézzel, vagy kenyérsütőgépben is)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A teljesen kihűlt főtt, füstölt sonkát vágjuk fel kisebb darabokra.

Az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd szintén vágjuk fel apróra.

Egy tálba tegyük bele a tejfölt, majd adjuk hozzá a mustárt, a kukoricalisztet, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott tojást, és keverjük óvatosan össze.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. (arra figyeljünk hogy ne legyen nagyobb a kuglóf forma méreténél amiben majd sütjük)

Ezután kanalazzuk rá az összekevert tölteléket, majd óvatosan kenjük el a tésztán, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön belőle. Ezután szórjuk meg az apróra vágott sonkával, majd tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

Egy 24 cm-es kuglóf formát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük 30 percig újra, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.