Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sós kelt tészta

Ingredients:

finomliszt
1 kg
Budafoki friss élesztő
50 g
22 g
víz
650 g

Preparation mode:

Első mozzanatként minden anyagot kimérünk.
A lisztet átszitáljuk egy tálba, és a közepébe mélyedést készítünk, amibe a friss élesztőt belemorzsoljuk. A sót is belerakjuk a lisztbe, de ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön az élesztőhöz.
Ezután kovászt készítünk: 30-35 ˙C-os vízből egy keveset öntünk az élesztőre és egy villa segítségével elkeverjük. Ezután hagyjuk pihenni legalább 30 percet.
Ezt követően a többi vizet is fokozatosan adagoljuk a liszthez és a villával határozott módon keverjük. Amikor már kezd a tészta összeállni, akkor kézzel dagasztjuk tovább.
Kb. 5 perc dagasztás után kivesszük a tálból és gyúródeszkán folytatjuk a tésztagyúrást, míg az szép sima nem lesz (kb. 15 perc)! Felgömbölyítve, letakarva hagyjuk érni legalább 40 percet.

Elkészítés lépései:

Sós kelt tészta elkészítésének 1. lépése