Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Sós kifli

Ingredients:

liszt
45 dkg
élesztő
2,5 dkg
tej
2,5 dl
1/2 dl
cukor
1 tk
vaj
5 dkg
tej
1 ek
Lekenéshez
durva szemű só
köménymag

Preparation mode:

6 db kiflihez

Az élesztőt morzsoljuk bele a fele mennyiségű langyos, cukrozott tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni és keverjük össze a maradék langyos tejjel. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd öntsük bele a felfuttatott élesztőt is.

Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!)

Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor a tészta megkelt, osszuk el 6 egyenlő részre, majd mindegyiket formázzuk gömbölyűre.

Ezután egy tésztagolyót lisztezett felületen nyújtsunk ki kb. 35×20 cm-es ovális lappá, majd tekerjük fel úgy, hogy tekerés közben a tenyerünkkel húzzuk a közepétől óvatosan kissé kifelé.(mindegyik tésztával így járjunk el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket. (mindenképpen hagyjunk közöttük helyet, mert sütés közben megfognak nőni)

Ezután kenjük le a kifliket langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg durva szemű sóval, és egész köménymaggal, majd szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült kifliket, és hűtsük ki egészen.

A frissen kisült, és illatozó kifliket ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, vagy éppen becsomagolhatjuk a gyerekeknek tízóraira, esetleg vihetjük magunkkal a munkába is.