Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sós kifli

Ingredients:

liszt
70 dkg
cukor
2 ek
étolaj
1 dl
tojás
db
1 db a tésztába, egy a kenéshez
tej
fél l
kb
vaj v. margarin
20 dkg
1 ek
élesztő
2,5 dkg
szezámmag, v. köménymag, v. reszelt sajt, aki szereti füstölt sajt

Preparation mode:

2 dl kissé édes langyos tejben felfuttatok 2,5 dkg élesztőt. 70 dkg lisztet összekeverek 2 ek cukorral, a közepébe mélyedést csinálok, beleütök 1 db tojást, 1dl olajat és az élesztős tejet. Annyi tejjel (kb. 3 dl) gyúrom össze, hogy pogácsa lágyságú tészta legyen és jól kidolgozom, hogy sem a kezemhez, sem az edény falához ne ragadjon. Amíg pihen 20 dkg vajat v. margarint 1 ek sóval kikeverek és az edényben egyenletesen elsimítva 4 egyenlő részre bejelölöm. Aki szereti keverhet a vajba apróra vágott medvehagymát is kb jó fél maréknyit.
A tésztát gyúródeszkára borítom, 8 részre vágom és gombócokat formázok belőlük. Kicsit pihentetem, így könnyebben nyújtható, majd két gombócot tányér nagyságúra kinyújtok, az egyikre rákenek egy rész vajat, ráteszem a másik lapot, kissé összenyomkodom és 12 részre vágom. Én úgy osztom el, hogy először négy felé, majd a negyedeket három részre. Így nagyjából egyformák lesznek a háromszögek. A szélesebb végét még kézzel egy kissé széthúzom és föltekerem kifli alakúra. A többi gombóccal is így
járok el.
Sütőpapíron szoktam sütni, egy gáztepsibe 24-et teszek, így ebből az adagból két tepsi lesz.
Megkenem tojással és szezámmagot, v. köménymagot v. sajtot szórok a tetejére. Előmelegített sütőben úgy sütöm mint a pogácsát. Először nagy lángon és amikor kezd színesedni, mérsékelem. De mindenki sütője más, ki kell tapasztalni.
Én egyébként dupla adagnál kevesebbnek neki sem állok, de inkább háromszorosat szoktam csinálni. Ha reggel 7-kor nekiállok, akkor 12-13 órára el is készülök a háromszorossal.
Tipp: a vajat mindenképpen egyenletesen ki kell jelölni, hogy egyforma adag kerüljön minden kinyújtott tésztára. 20 dkg-ot tehát 4-, a 40 dkg-ot
8-, a 60 dkg-ot 12 részre jelölöm be.