Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sós ‘kőtt’ rétes

Ingredients:

liszt
50 dkg
langyos tej
3 dl
kb
cukor
1 kk
élesztő (Budafoki)
2,5 dl
vaj
5 dkg
1 tk
tojás sárgája
1
tejföl
1-2 dl
egész tojás
2
csipet

Preparation mode:

A langyos tejben elkeverjük a kávéskanál cukrot, és a 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk benne.
Az 50 dkg lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzátesszük a tojás sárgáját, az 1 teáskanál sót, és összedolgozzuk a tésztát. Mikor már szépen összeállt, hozzáadjuk a lágy 5 dkg vajat. Ha szükséges, még tejet tehetünk hozzá, a lényeg, hogy jó lágy, de ne ragadós tésztát kapjunk.
Hagyjuk meleg helyen tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelni, majd újból átdolgozzuk.
Mikor másodszorra is szépen megkelt, lisztezett kisebb asztalterítőre rakjuk, és előbb sodrófával, de utána inkább a kezünkkel kifelé húzva elvékonyítjuk, kinyújtjuk a tésztát.
2 egész tojást csipet sóval összekavarunk, ezt öntjük a tésztára, majd elkenjük rajta. Utána 1-2 dl tejföllel megcsapkodjuk a tésztát. Az asztalterítő segítségével felgöngyöljük, és ‘U’ alakban sütőpapíros gáztepsibe tesszük a töltött kelt tésztánkat.
Kb 20-30 perc pihentetés-kelesztés után 180 Cfokosra előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és kb 30 perc alatt sütjük.