Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sós turbánok

Ingredients:

liszt
50 dkg
friss élesztő
25 g
cukor
1 tk
1 ek
olvasztott vaj
5 dkg
langyos tej
2-2,5 dl
olvasztott vaj
5 dkg
Kenéshez
tojás
1
Kenéshez
magok
szóráshoz

Preparation mode:

– Az élesztőt keverjük össze a cukorral ( folyós állagot kapunk ). A lisztet szitáljuk össze a sóval, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat a folyós élesztőt a langyos tejet és dolgozzuk hólyagosra . Letakarva, kelesszük a duplájára.
– Ha a tészta megkelt, osszuk 8 vagy 9 gombócra. A tésztagombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 cm hosszú ovális alakra, kenjük meg olvasztott vajjal majd éles késsel vagy pizzavágóval vagdossuk be ferdén ( kb 1 centiméterenként ) úgy , hogy a széleket ne vágjuk át. A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük össze úgy , hogy a tészta végét hajtsuk a feltekert – tészta alá.
– Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le felvert tojással és szórjuk meg tetszés szerinti magokkal.
– Hagyjuk kelni kb fél óráig, majd előmelegített 200 °C – os sütőbe süssük ropogósra.

Elkészítés lépései:

Sós turbánok elkészítésének 1. lépése
A tészta gombócokat lisztezett felületen nyújtsuk kb 30 cm hosszú ovális alakra, kenjük meg olvasztott vajjal majd éles késsel vagy pizzavágóval vagdossuk be ferdén ( kb 1 centiméterenként ) úgy , hogy a széleket ne vágjuk át. A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel mint a bejglit és az így kapott rudat csigavonalban tekerjük össze úgy , hogy a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá.