Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Sós-túrós töklepény

Ingredients:

liszt
1 kg
Budafoki élesztő
50 g
1 tk
cukor
1 ek
vaj
2 ek
tej
0,5 l
főzőtök
4 kg
túró
0,5 kg
tejföl
3 dl
búzadara
15 dkg
dinszelt hagyma
2 ek
bors
2 kk
kapor (ízlés szerint)
tojás
1 db
paprikakrém
5 dkg
pirospaprika
1 kk

Preparation mode:

A tököt meghámozzuk, legyaluljuk. A gyalult tököt 2 ek sóval bekeverjük, és addig pihentetjük, míg levet nem enged. A levet kinyomkodjuk, és hozzáadjuk a töltelék további hozzávalóit. A tölteléket készíthetjük mirelit tökből is. Ebben az esetben a fagyasztott gyalult tököt felengedés után alaposan lecsepegtetjük.
Bedagasztjuk a tésztát, 2 részre osztjuk, majd 15 percig pihentetjük. Pihentetés után az egyik tésztát négyzetalakúra nyújtjuk, és 5 egyenlő részre vágjuk. Az így kapott tésztalapokat kikent formákba helyezzük, beletesszük a tölteléket, amit egyenletesen elsimítunk. A megmaradt tésztát is kinyújtjuk, és egyenlő részre vágjuk, tetszés szerint a felületét díszíthetjük, rácsozhatjuk stb.
45 percig kelesztjük, sütés előtt 1 db tojást 5 dkg paprikakrémmel és 1 kk pirospaprikával elkeverünk, és rákenjük a tészta tetejére. Sütés előtt villával megszurkáljuk és 200°C-on 30-35 percig sütjük.

Elkészítés lépései:

Sós-túrós töklepény elkészítésének 1. lépése
Sós-túrós töklepény elkészítésének 2. lépése
Sós-túrós töklepény elkészítésének 3. lépése