Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sünik kelt tésztából

Ingredients:

friss Budafoki élesztő
30 g
liszt
3,5 pohár
0,5 tk
tej
1 pohár
cukor
1 ek
margarin/vaj
200 g
tojás sárgája
1

Preparation mode:

Töltelék (opcionális): sütésálló lekvár/cukros túró/sajt stb.
Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a margarint (vajat), sót, cukrot, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Alaposan kidolgozzuk, viszonylag lágy tésztát kapunk. Addig kelesztjük, amíg duplájára nem nő. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kis lepényeket formálunk, a közepébe tölthetünk bármilyen tölteléket (túró, lekvár, stb.) A töltött lepényből ovális zsemléket formálunk, olló segítségével süni „tüskéket” csipkedünk, kevés tésztából még kis “lábakat” formálhatunk. A szeme, orra bármilyen fagyasztott, illetve aszalt gyümölcs lehet (mazsola, áfonya stb.).
A tetejét megkenjük tojássárgájával, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 180°-on készre sütjük.