Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sűrített tejes kalácskoszorú

Preparation mode:

Tésztához: 40dkg liszt, fél tubus sűrített tej, 2,4-3dl langyos tej, 2dkg friss élesztő, 4dkg vaj, 1tk só,

Töltelékhez, fél tubus sűrített tej, 10dkg puha vaj, Tetejére:felvert tojás

1-2hete találtam a receptet egy újságban,már többször elkészítettem(ajándékba is) biztos a húsvéti asztalon lesz.

Elkészítés lépései:

Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt,és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk,hozzáadjuk a sűrített tejet,a sót,a felfuttatott élesztőt,a maradék tejet hogy lágy tésztát tudjunk dagasztani.Kidolgozzuk,és mikor összeállt,és elválik az edény falától, beledagasztjuk a langyos vajat.
Cipót formázunk belőle,letakarjuk,és meleg helyen hagyjuk megkelni.Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk,és megkenjük a puha vajjal elkevert sűrített tejjel.Két oldalról felcsavarjuk a feléig,majd ott késsel elvágjuk,így kapunk két hosszú tekercset.Éles késsel csigákra .Egy koszorúformát kivajazunk(nálam tortaforma és a közepébe üvegpoharat raktam) és több rétegben belefektetjük a csigákat.Ismét kelesztjük.Ha már felér a forma tetejéig,akkor bekenjük a felvert tojással,160-170fokos sütőben kb 40perc alatt megsütjük.Ha nagyon pirulna a tetejét takarjuk le alufóliával.