Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sütőben sült kenyér

Ingredients:

liszt
500 g
cukor
1 tk
1 tk
Budafok élesztő
5 dkg
olvasztott margarin
5 dkg
tej
150 ml
víz
150 ml

Preparation mode:

A cukros tejben az élesztőt megfuttatom, a margarint megolvasztom. A kimért liszthez hozzáadom a sót, elkeverem benne, majd hozzáöntöm a megfuttatott élesztőt, a vizet és az olvasztott margarint. Az egészet jól kidolgozom, ruhával letakarva duplájára kelesztem. A megkelt tésztát mégegyszer jól átgyúrom és formázom. kb 20×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. Tetejét pár helyen bevagdosom és újra kelesztem, de közben sós vízzel 3-4 alkalommal átkenegetem. Előmelegített sütőben 220 fokon (gázsütő 5. fokozat) 35 percig sütöm. Mikor megsült, azonnal kenyérszeletelő rácsra borítom és mégegyszer sós vízzel megkenem. Hagyom kihűlni.
Tipp: A liszt mennyiségét 100 grammig szoktam változtatni, pl. rozsliszt, teljes kiőrlésű liszt stb. Különféle magvakat is lehet az alaptésztába tenni; szezámmag, lenmag stb. Termesztésen lehet ebből az alaptésztából zsemlét vagy kiflit is formázni.
Mindenkinek jó sütést kívánok!