Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Sütőtökös Mákos kalács

Ingredients:

liszt (BL55)
500 g
Budafoki Élesztő
25 g
10 g
cukor
60 g
vaj
100 g
tojás
1 db
tej
275 ml
Sütőtök
Mák (darált)
Porcukor
Reszelt citromhéj
Méz

Preparation mode:

A hozzávalókat egy tálban összemérjük és egynemű sima felületű tésztát készítünk. Az elkészült tésztát letakarjuk és egy órát pihentetjük. Ezalatt előkészítjük a sütőformát, kivajazzuk, az előzőleg megsütött sütőtököt kihámozzuk a héjából, a mákot pedig a porcukorral és a reszelt citrommal összekeverjük.
A pihentetési idő lejárta után a tésztát téglalap formára nyújtjuk, a felületét megkenjük a sütőtökkel úgy, hogy mindenhol fedje a tésztánkat. Ezután rászórjuk a máktölteléket és végül mézet csurgatunk rá.
A tésztát elkezdjük feltekerni (mint a csigát vagy bejglit) a tészta közepéig, majd a másik szélétől kezdve ugyanígy járunk el. A feltekert kalácsot belehelyezzük a sütőformába és lekenjük tojással, majd ismét kelesztjük (kb. 1 óra).
A sütőt 180-200°C-ra előmelegítjük. A megkelt kalácsot ismét lekenjük tojással, majd 25-30 perc alatt megsütjük. A kisült kalácsot forrón lekenjük tejjel és ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.

Elkészítés lépései:

Sütőtökös Mákos kalács elkészítésének 1. lépése
Sütőtökös Mákos kalács elkészítésének 2. lépése