Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Sütőtökös pogácsa

Ingredients:

BL55 búzaliszt
500 g
sütőtök
250 g
Budafoki élesztő
20 g
15 g
cukor
15 g
vaj
100 g
tejföl
75 g
tört tökmag
50 g

Preparation mode:

A sütőtököt hosszában vágjuk 4 részre és 200°C fokos sütőben süssük meg. Ez kb 1,5-2 órát is igénybe vehet. Ha kész, hagyjuk kihűlni és kanállal húzzuk le a sült puha részt, a héjat pedig kidobhatjuk. A tökmagot enyhén pirítsuk meg serpenyőben, majd amikor kihűlt, késsel aprítsuk kisebb darabokra. Mérjük össze az összes összetevőt egy edénybe a tökmag kivételével. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, adjuk hozzá a tökmagot, és gyúrjuk bele a tésztába. A kész tésztát letakarva érleljük 30 percig. Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és boríték-szerűen hajtsuk össze, majd újra nyújtsuk ki. Ez a lépés jó tartást fog adni a pogácsáknak. A kinyújtott tésztára barázdát vágunk a kés hegyével, majd kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral fedett sütőlemezen hagyjuk kelni 50-60 percet letakarva. Sütés előtt felvert tojással kenjük le a tetejét, és szórjuk meg nyers, egész tökmag szemekkel. Forró sütőben hirtelen süssük készre (kb. 240°C, 10 perc).

Elkészítés lépései:

Sütőtökös pogácsa elkészítésének 1. lépése
Sütőtökös pogácsa elkészítésének 2. lépése