Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Szedres-vaníliás kalácsfelfújt (házi kalácsból)

Preparation mode:

Hozzávalók a kalácshoz: 35 dkg finomliszt, 6 dkg cukor, 2 tojássárgája + 1 a kenéshez, 1,5 dkg friss élesztő, 3 dkg vaj, 2 dl (házi) tej, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só
Egy adag felfújt hozzávalói: 6 szelet kalács, 10-15 dkg szeder, 8 dkg cukor, 2 db egész tojás, 2 db tojássárgája, 3 dl tej, 3 dkg vaj, 1 teáskanál vanília kivonat, 1 evőkanál porcukor

A tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, a két tojássárgáját, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg!) vajat.

Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává.
Mikor a tészta dagasztásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc.

Elkészítés lépései:

Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre.
Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük.

Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük.
Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni.
Szedres-vaníliás kalácsfelfújt (házi kalácsból) elkészítésének 2. lépése
A felfújthoz én az egész kalácsot felhasználtam, így két adag készült belőle.
A kalács szeletek mindkét oldalát száraz serpenyőben, vagy a sütőben megpirítjuk.
Szedres-vaníliás kalácsfelfújt (házi kalácsból) elkészítésének 3. lépése
Egy 20×30 cm-es tűzálló tálat vajjal alaposan kikenünk, majd a kalács szeleteket átlósan kettévágjuk és az így kapott háromszögekkel kirakjuk a tálat. A háromszögek csúcsa néz felfelé és egymást fedik a szeletek.

A tojások sárgáját és a két egész tojást, gépi habverővel fehéredésig, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vaníliát is.

A habos keverékhez adjuk óvatosan a tejet és az egészet ráöntjük az előkészített kalácsszeletekre.

A megmosott, leszárított szederrel kirakjuk a tetejét, majd az egészet alaposan megszórjuk porcukorral.

Előmelegített sütőben, 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük, úgy, hogy a tetején lévő porcukor kissé rákaramellizálódjon.
Ettől nagyon finom, vékony, roppanós réteg képződik a desszertünkön.

Miután megsült, akár melegen, vagy hidegen fogyaszthatjuk.