Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Színes kuglóf

Ingredients:

liszt
500 g
cukor
100 g
vaj
100 g
tej
3 dl
tojás sárgája
4
1 csipet
budafoki élesztő
3 dkg
vaníliás cukor
1 tasak
kakaópor
50 g
citrom reszelt héja és leve
1

Preparation mode:

1. Az élesztőt kevés langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

2. A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, sót, citromot.

3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, ehhez tesszük a felfuttatott élesztőt, majd a vajas tojásos keveréket és elkezdjük dagasztani a tésztát, amihez folyamatosan adagoljuk a tejet, annyit amennyit a liszt felvesz.
Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a felülete szép sima lesz és elválik az edény falától.

4. Az elkészült tésztát 3 felé osztjuk az egyikhez hozzádagasztjuk a fél deci tejjel/vízzel kikevert kakaóport, a másikhoz kevés meggylevet vagy céklalevet adunk, hogy szép piros színe legyen.

5.A cipókat 30 percig letakarva hagyjuk pihenni, majd ismételten átgyúrjuk mindegyiket.

6. Ezután a cipókból szálakat sodrunk és a három szálat összetekerjük vagy összefonjuk, majd kivajazott kuglófformába helyezzük. A formában letakarva, 50 percig kelesztjük.

165 C sütőben kb .40 percig, majd fóliával letakarva süssük kb. 15 percig, hogy a belseje is szépen megsüljön. Miután megsült kihűtjük, kiborítjuk a formából és cikkekre vágva kínáljuk.

Elkészítés lépései:

1. Az élesztőt kevés langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.

2. A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, sót, citromot.

3. Egy tálba szitáljuk a lisztet, ehhez tesszük a felfuttatott élesztőt, majd a vajas tojásos keveréket és elkezdjük dagasztani a tésztát, amihez folyamatosan adagoljuk a tejet, annyit amennyit a liszt felvesz.
Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a felülete szép sima lesz és elválik az edény falától.

4. Az elkészült tésztát 3 felé osztjuk az egyikhez hozzádagasztjuk a fél deci tejjel/vízzel kikevert kakaóport, a másikhoz kevés meggylevet vagy céklalevet adunk, hogy szép piros színe legyen.

5.A cipókat 30 percig letakarva hagyjuk pihenni, majd ismételten átgyúrjuk mindegyiket.

6. Ezután a cipókból szálakat sodrunk és a három szálat összetekerjük vagy összefonjuk, majd kivajazott kuglófformába helyezzük. A formában letakarva, 50 percig kelesztjük.

165 C sütőben kb .40 percig, majd fóliával letakarva süssük kb. 15 percig, hogy a belseje is szépen megsüljön. Miután megsült kihűtjük, kiborítjuk a formából és cikkekre vágva kínáljuk.