Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Szívkalácsok

Ingredients:

fehér liszt
400 g
világos rozsliszt
100 g
fél kk
friss élesztő
3 dkg
tej
2 dl
cukor
2 ek
vaníliás cukor
1 csomag
egész tojás
1
margarin
100 g
piros lekvár (pl. málna, meggy, eper)
kis üveg
Töltelékhez

Preparation mode:

Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg tejbe és megszórjuk a cukorral, hagyjuk felfutni.
Egy másik tálba mérjük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,majd a margarint és a tojást. Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyre rakva, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta,kissé lisztezett felületen egy nagy téglalap alakúra,és kb fél cm vastagra kinyújtjuk. Lekenjük vékonyan a piros lekvárral.
A téglalap két rövidebb oldaláról,egymással szembe a tészta közepéig szorosan feltekerjük.
Ezután egy vékonyabb varró cérnával kb. 1.5-2 cm széles darabokat vágunk le.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,és szívformára igazítjuk,( a szív alsó csücskét két ujjunkkal kicsit összecsípjük.)
Letakarva hagyjuk kelni, kb 15-20 perc.
Mielőtt a forró sütőbe toljuk,megint csípjük össze a szívecskék alját, hogy jobban megmaradjon a formája sütés közben.
Kb 170- 180 fokon 13-15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Porcukorral hintve tálaljuk.