Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Szőlőmagos-vörösboros kenyér

Ingredients:

KOVÁSZ:
kenyérliszt BL 80
200 g
meleg víz
150 g
kaukázusi kefír
100 g
vörös szőlőmag liszt
30 g
TÉSZTA HOZZÁVALÓI:
kovász
kenyérliszt BL 80
500 g
friss Budafoki élesztő
25 g
16 g
vörösbor
100 g
víz
0,5 - 1 dl

Preparation mode:

Kovász készítése:

Alaposan dolgozd el a lisztet a meleg vízzel, szőlőmag liszttel és a kefirrel, majd letakarva meleg helyen hagyd pihenni legalább 24 órát.

Tészta készítése:

Az elkészített kovászhoz add hozzá a tészta hozzávalóit és alaposan dolgozd ki, majd letakarva hagyd kelni a tésztát legalább 40 percig.

A tésztát oszd 3 egyenlő részre és óvatosan gömbölyítsd fel.

5-10 perc pihentetés után formázz belőle veknit és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

Letakarva meleg helyen keleszd legalább 50 percet.

Sütés előtt a felületét metszd és vizezd be, majd 210-220 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsül.

Footnotes:

A szőlőmagból készített élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben az antioxidánsok mennyiségét. Az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket, ezáltal lassítják az öregedési folyamatokat.