Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Tejkenyér

Ingredients:

búzafinomliszt
500 g
10 g
friss Budafoki élesztő
25 g
cukor
10 g
vaj
25 g
tej
250 g
TANGZHONG:
tej
120 g
búzafinomliszt
25 g

Preparation mode:

Tangzhong elkészítése:

A tejet és a lisztet mérd össze egy tálba és közepes lángon állandó keverés mellett sűrítsd be, majd hűtsd ki.

Elkészítés:

Minden hozzávalót mérj ki, add hozzá a kihűlt tangzhongot és készíts egy közepesen lágy tésztát. Letakarva pihentesd legalább 40 percet.

Vágd három egyenlő részre, gömbölyítsd fel és tedd kiolajozott sütőformába (kb. 8x9x14 cm forma).

Letakarva keleszd legalább 60 percet, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 20-22 percet.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Footnotes:

A tanzhong készítés egy ősi japán eljárás, amely során a vizet (jelen receptben tejet) liszttel összefőzzük.

A folyamat során a lisztben található keményítőrészecskék zselatinizálódnak, így dagasztás közben a liszt sokkal több folyadékot tud felvenni és megkötni.

A tangzonggal készített kenyér/ péksütemény szerkezete jobb lesz, állaga puhább, foszlósabb.