Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Teljeskiőrlésű korona kenyér

Ingredients:

BL 80 kenyér liszt
12,5 dkg
élesztő
2,5 g
víz
0,75 dl
1/4 tk
BL 80 kenyér liszt
30 dkg
teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg
teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg
1,5 tk
burgonya pehely
2 ek
olaj
2 ek
élesztő
10 g
víz
3 dl
magok tetszés szerint a díszítéshez (mák, szezámmag, tökmag, napraforgó mag, gabona pelyhek, lenmag, stb.)

Preparation mode:

Elkészítjük az elő tésztát:
A lisztet tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót és elkeverjük. Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a vizet és alaposan összegyúrjuk a tésztát (dagasztani nem kell).
Olajozott, vagy liszttel megszórt tálban lefedve egy éjszakát hagyjuk pihenni, ezalatt túlkel és kissé össze is esik.

Elkészítés lépései:

Tészta összeállítása:
A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Rámorzsoljuk az élesztőt, darabokra szaggatjuk az előtésztát. Belekeverjük a burgonya pelyhet és ráöntjük a vizet. Néhány percig dagasztjuk, majd az olajat is hozzáadjuk. Rugalmas, fényes tésztát dagasztunk, míg már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad.
Olajjal vékonyan kikent, vagy lisztezett tálban letakarva kb. 50-60 percig kel.
Miután a duplájára kelt vékonyan lisztezett felületre borítjuk, és 7 egyenlő részre osztjuk. 6 részt gömbölyítünk, az utolsót 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőtál közepére kisméretű (1-1,5 dl-es) poharat helyezünk, erre fektetjük a kinyújtott lapot. A lelógó széleket szépen eligazgatva, egyenlő távolságra elhelyezzük körülötte a 6 bucit. A poháron lévő tésztát egy éles késsel 6 cikkre vágjuk a bucik széléig úgy, hogy a vágások 1-1 buci közé essenek. Az így keletkezett kis háromszögeket 1-1 bucira lehajtjuk, a poharat kivesszük. Letakarva újabb 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt a legmagasabb fokozaton (230-250 °C) és egy fémedényt bekészítünk az aljába. Ha megkelt a tészta, alaposan lepermetezzük vízzel, a magokkal megszórva díszítjük. A bekészített fémedénybe 1-2 dl forró vizet öntünk és a kenyeret a forró sütőbe toljuk. 10 perc után a hőfokot vissza vesszük 200 °C-ra. Majd még 20-30 percig sütjük, míg szép piros nem lesz. A vége előtt 15 perccel a vizes edényt kivesszük, a gőzt kiengedjük a sütőből. Ha a kenyér alját megkocogtatva kongó hangot hallat, biztosan átsült.
Rácsra tesszük hűlni és azonnal lepermetezzük vízzel.