Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Tepertős pogácsa

Ingredients:

liszt
70 dkg
zsíros tepertő
40 dkg
élesztő
5 dkg
tej
2 dl
tejföl
2,5 dl
tojás
3
ecet
1 ek
tojásnyi zsír
1
cukor
1 tk
1 ek
csapott

Preparation mode:

1. A zsíros tepertőt ledaráljuk (ha nem elég zsíros, akkor tegyünk hozzá 2 tojásnyi zsírt), hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 evőkanál ecetet, jól összedolgozzuk, és téglalap alakúra formáljuk, hideg helyre tesszük pihenni.

2. A tejben elkeverjük a cukrot, és hozzáadjuk az élesztőt. Ha az élesztő a tej tetejére jön, akkor ezt a maradék tejhez adjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a tejfölt, és hólyagosra dagasztjuk.

3. A dagasztás után kigyúrjuk és letakarjuk. 10 percig pihentetjük, azután kinyújtjuk akkorára, hogy a tepertős tésztát be tudjuk csomagolni.

4. Most a tésztát ismét kinyújtjuk, összehajtjuk, alulról fölfelé, fölülről lefelé, balról jobbra és vissza.

5. Hideg helyre tesszük. 20 percig pihentetjük, ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük. A harmadik nyújtás után a tetejét megrácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojással megkenjük. Vigyázzunk, hogy a tojás le ne csorogjon, mert akkor nem jön fel a tészta.

6. Kb. 10 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.