Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Tökéletes bejgli

Ingredients:

BL 55 búzafinomliszt
1000 g
friss Budafoki élesztő
30 g
10 g
vaj
150 g
zsír
150 g
cukor
100 g
tojássárgája
2 db
tej
400 g
tojás kenéshez
2 db
DIÓS TÖLTELÉK:
darált dió
480 g
fahéj
4 g
cukor
120 g
citrom héja
1 db
darált háztartási keksz
85 g
tej
50 g
méz
50 g
MÁKOS TÖLTELÉK:
darált mák
480 g
cukor
120 g
citrom héja
2 db
narancs héja
1 db
darált háztartási keksz
100 g
tej
150 g
méz
50 g

Preparation mode:

Töltelék elkészítése:

Mérj össze minden töltelék hozzávalót és alaposan keverd össze. A tölteléknek nedvesnek tapadósnak kell lennie, de nem krémesnek!


Elkészítés:

A lisztet és a zsiradékot alaposan morzsold el egy tálba.  Add hozzá a maradék hozzávalókat és gyors mozdulatokkal készíts egynemű, homogén tésztát.

Mérd egyenként 200 grammra a tésztát és egy lemezen, fóliázva tedd hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, 4-5 mm vastagra.

Egy tésztán 200 g tölteléket oszlass el egyenletesen. Ezután tekert fel a bejglit úgy, hogy se túl laza, se túl szoros ne legyen és sütőpapíros lemezre helyezd őket megfelelő távolságra.

A kenéshez való tojásokat válaszd szét és a tojássárgájával alaposan kend le, majd helyezd hűvös szellős helyre a bejgliket, ahol meg tud száradni a tojás rajta.

Ha teljesen megszáradt a sárgája, akkor kenheted le a fehérjével, amit ismételten meg kell szárítani. A fehérjével lekent bejglit már melegebb helyen tarthatod, mert ez már a kelesztési idő.

180 °C-os előmelegített sütőben süsd kb. 20-22 percig.

Jó étvágyat kívánunk!

Footnotes:

Tippek a tökéletes bejglihez:

1. A legfontosabb dolog, hogy az elkészített tésztánkat és forrázott töltelékünket legalább egy éjszakára hűtőbe helyezzük.

2. A bejgli tésztánk ne legyen nagyon kemény!

3. A töltelék ne tartalmazzon sok folyadékot!

4. A bejglit sokáig kell keleszteni, ha keletlen, akkor szétreped!

5. Sok helyen igyekezzünk megszurkálni, így a gőz távozni tud a süteményből!

6. Ne tekerjük extra szorosra!

7. A tészta végeket ne hajtsuk be!

8. Ne siessünk, ne kapkodjuk a készítésnél!