Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

A tökéletes sajtosrúd gluténmentesen

Ingredients:

Schar mix B
100 g
Schar mix it
100 g
Farmo LP
50 g
tápióka keményítő
10 g
aszkorbinsav
1 kk
xantán
1 g
tojás sárgája
1
kenéshez
egész tojás
1
kenéshez
2 kk
tejföl
3 ek
víz
friss Budafoki élesztő
20 g
olíva olaj
3 ml
kb
teavaj
10 g
kb
reszelt sajt
25-30 dkg

Preparation mode:

A liszteket kimértem, hozzámértem a tápiókát, aszkorbint, xantánt, sót, és alaposan összekevertem őket. Hozzáütöttem a tojássárgáját. Egy mércébe belemértem a 3 ek tejfölt, és annyi vízzel alaposan elkevertem, hogy 2 dl legyen az összes mennyisége. Ebbe a keverékbe morzsoltam bele az élesztőt, és azzal is kikevertem. Ezután robotgép dagasztó szárával elkezdtem összedolgozni a tojássárgáját a liszttel, és a tejfölös keverékemmel. Amikor már darabosra összeállt, hozzáöntöttem még ½ dl langyos vizet, és nagy fordulaton kidagasztottam a tésztám. Mivel én kicsit keménynek ítéltem meg a tésztám, ezért még egy löttyentésnyi vizet adtam hozzá dagasztás alatt. Ezután letakartam, és 1 órát hagytam kelni.
Amikor letelt a kelesztési idő, rizsliszttel szórt deszkára borítottam, és ½ cm vastagra nyújtottam kb. Pár ml olíva olajba bele tettem 10 gr teavajat, és mikróban kicsit megolvasztottam, és jól elkevertem. A kinyújtott tésztámat megkentem az olajos- vajas keverékkel, és megszórtam reszelt sajttal. Ezután hajtogattam a tésztát. Még egyszer kinyújtottam, de most csak 1 cm vastagságúra, és újra lekentem, de vékonyan az olajos keverékkel (sajttal most nem szórtam), és újra hajtogattam. Ezután már a végleges vastagságúra nyújtottam , ami kb 2 cm. Én 5 részre vágtam, sütőpapíros tepsire tettem, nem közel egymáshoz, és egy kevés tejjel felvert tojással megkentem a tetejüket, megszórtam sajttal és 180-190 fokos sütőben 30 perc alatt kisütöttem. (ha nagyon pirulna idő előtt a teteje, alufóliával le lehet fedni)