Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Töltött fánk

Ingredients:

liszt
300 g
főtt burgonya
250 g
vaj/margarin
70 g
tojássárgája
4
Budafok friss élesztő
fél kocka
cukor
1 tk
1 tk
tej (a tészta állagától függően)
3,5-4 dl
paradicsom
5-6 db
túró/juhtúró
200 g
fokhagyma
2 gerezd
kapor
(elhagyható, kiváltható más fűszerrel)
(amennyiben túróval töltjük)

Preparation mode:

1. A élesztőt felfuttatjuk enyhén cukros langyos tejben.
2. A liszthez hozzáadjuk az előzőleg felvert tojássárgáját, sót, főtt és áttört burgonyát, vajat, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amennyit felvessz (kb. 4 dl).
3. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk.
4. Kelesztés – kb. 40 p. (duplájára nő).
5. Kettéválasztjuk a tésztát, mindkettőt kinyújtjuk.
6. Töltelék: a paradicsomokat karikákra vágjuk. A juhtúróhoz hozzáadjuk a frissen préselt fokhagymát és a kaprot, villával áttörjük.
7. A tészta egyik felére ráhelyezzük a töltelékeket: először a paradicsomkarikákat (kb. 3 cm-re egymástól), a paradicsomra rákanalazzuk a juhtúrós masszát.
8. A tészta másik felével „letakarjuk” és egy nagyobb pohár, vagy bögre segítségével kiszaggatjuk a töltött fánkokat.
9. Forró és bő olajban kisütjük.