Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Töltött húsvéti kalács

Preparation mode:

Tészta:1kg finomliszt, 3tk só, 2 tojás, 2 ek.zsír, 5dkg élesztő, kb.0,5l tej, 1 tk cukor,

Töltelékhez: 500g majonézes torma, kb.30dkg füstölt főtt sonka, 3 nagyobb alma

A töltelékhez a sonkát apró kockákra vágjuk,az almát meghámozzuk,lereszeljük,kinyomkodjuk a levét és ezeket összekeverjük a majonézes tormával.
A tésztához élesztőt kevés tejbe,a cukorral felfuttatjuk,majd a többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk,duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztából leveszünk egy kb.20dkg-os darabot,kinyújtjuk,majd pl.egy pohár segítségével 4 egyforma kört szaggatunk.Az egyiket tésztarácsozó segítségével berácsozzuk.
Az egyik karikát egy nagy tál közepére helyezzük,megkenjük töltelékkel,majd ráhelyezünk egy másikat…..azt is megkenjük…..aztán a harmadikat is ,végül rátesszük a rácsozott tésztát.
A tésztából ismét leveszünk egy darabot,kb.40dkg-ot.
Kinyújtjuk téglalap alakúra ,megkenjük töltelékkel ,feltekerjük mint a bejglit,majd kihagyva kb.5cm-t hosszába kettévágjuk.A két szárat összecsavarjuk és a már tálon lévő karika köré igazítjuk.
A maradék kelt tésztát kettévesszük,kör alakúra nyújtjuk.
Az egyiket megkenjük töltelékkel ráhelyezzük a másik lapot és pizzavágóval 12 egyforma szeletekre vágjuk.Feltekerjük őket,mint a kiflit és a tálon lévő tészta köré pakoljuk.
Lekenjük felvert tojással,majd egy kicsit hagyjuk még kelni.
Azután 180 fokon kb.30-40 perc alatt (sütőfüggő)pirosra sütjük.