Tönkölykorpás, grahamlisztes kenyér

Ingredients:
Preparation mode:
A sütést megelőző este elkészítjük a kovászt: 3 dl vizet, 1 dkg élesztőt, pici cukrot és 500 gr lisztet eldolgozunk, kissé kidagasztjuk, majd lazán lefóliázva 1 éjszakán át kelni hagyunk, ezalatt túlkel, kovászolódik annyit a tészta, hogy alkalmas legyen a kenyérsütésre. Ebből a kovászból veszünk el 25 dkg-ot, a maradékot hűtőben tárolva 1 hétig felhasználhatjuk. A többi hozzávalóval együtt kemény, de jól gyúrható, rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük, majd megformázzuk a kenyeret, és sütőpapírral bélelt sütőformába, vagy egy nagyméretű jénai tálban kelesztjük ismét a duplájára. Ez szobahőmérsékleten kb. 45-50 perc. Bemelegítjük a sütőt 220 Celsius fokra, majd haránt bevágjuk a szépen megkelt kenyerünket 3 helyen, letakarjuk amíg a sütő melegszik és a bevágások szétnyílnak. Majd 50 percig sütjük gőzös sütőben, az utolsó 10 percre levehetjük a jénai fedelét, és már a gőzre sincs szükség. Hideg vízzel lekenjük és hallgatjuk ahogy a héjja pattog, cserepesedik.
Elkészítés lépései:
A megformázott, szépen megkelt kenyeret bevágjuk és hagyjuk a vágásokat szétnyílni.