Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Török ekmek

Ingredients:

20 g
méz
40 g
olivaolaj
100 ml
víz
240 ml
búzaliszt
660 g
friss Budafok élesztő
20 g

Preparation mode:

1. Belemorzsoljuk az élesztőt egy kevés langyos vízbe, 5-10 percig hagyjuk fermentálódni.
2. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük.
3. Hozzáadjuk az élesztőt, a mézet, az olívaolaj felét és a maradék vizet.
4. Alaposan bedagasztjuk a tésztát (ha géppel végezzük a dagasztást – 15 percig gyors fokozaton, 5 perc lassú).
5. Lisztezett gyúrólapra helyezzük a tésztát és két egyforma részre osztjuk. A tészta enyhén ragacsos lehet, több lisztet ne adjatok hozzá!
6. A két tésztát gömbölyítjük, kinyújtjuk kb. 22 cm-re.
7. Sütőpapírra bélelt tepsibe helyezzük, letakarva 45 percig kelesztjük.
8. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, a lepényeket megkenjük olívaolajjal, és egy éles késsel bevágjuk őket (kereszteket rajzolunk).
9. Egy régi konzervdobozba egy kevés vizet öntünk, behelyezzük a sütő aljára.
10. 220°C-on kb. 25-30 percig sütjük.
11. Sütés után a lepényeket ismét megkenjük olívaolajjal.