Exit print mode Print recipe A+ A- Undo all

Túrós finom kelt

Preparation mode:

Tésztához: 400 g finomliszt,, 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 kk. só, 3 ek. cukor, 25 g Budafoki élesztő, fél csom. sütőpor (7-8 g), 2 tojás sárgája, 1,8 dl tej, 1,5 dl étolaj,

Töltelékhez: 1 kg túró, 3 tojás, 6 ek. cukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 3-4 ek. tejföl

Összeállítjuk a tésztát: a lisztet, sütőport, sót, cukrot elkeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a langyos tejet, olajat, tojás sárgákat. Összegyúrjuk.
A tésztát csak addig pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék elkészítése: A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt. Végül a tojások fehérjét felverjük habnak és azt is óvatosan a túróhoz keverjük.
A tésztát két részre osztjuk. (473-473 g-osak lettek nekem.) Az első darabból kb. 25x35cm téglalapot nyújtunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
Erre kerül a túrótöltelék, végül a tészta másik feléből nyújtott lap. Tetejét villával megszúrkáljuk.
170 fokon, hideg sütőben indítva, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Amikor meghűlt, 5 x 5 cm kockákra szeleteljük, porcukrozzuk, tálaljuk.
(Mindenképpen meg kell várni hogy kihűljön, mert melegen nem lehet szépen szeletelni!)

Elkészítés lépései:

Túrós finom kelt elkészítésének 1. lépése
Készíthetjük almatöltelékkel is. 12 db nagyobb almát meghámoztam, lereszeltem, fahéjjal ízesítettem, kicsit megdinszteltem, a felesleges levet lecsepegtettem miközben lehűtöttem. A tészta ugyanúgy készült, mint a túrós esetében, azzal az egy különbséggel, hogy a tészta tetejét tojásfehérjével megkentem, megszórtam egy fél marék durvára vágott dióval, 2 kanálnyi kristálycukorral és így sütöttem készre.