Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Túrós-krumplis pogácsa.

Ingredients:

liszt
40 dkg
élesztő
2,5 dkg
túró
30 dkg
sertészsír
20 dkg
maradék krumplipüré
2-3 ek
tojás
2 db
tej
1 dl
cukor
1 tk
2-3 tk
szóráshoz tökmag, szezámmag....(v. reszelt sajt)

Preparation mode:

A tejet meglangyosítani, majd belekeverni a cukrot, belemorzsolni az élesztőt, és lefedve felfuttatni.

Egy tálba beletenni a lisztet, a túrót, a sót és a zsírt, majd jól összemorzsolni.
Ezután a közepébe kis mélyedést csinálni, majd beleütni egy egész tojást, és hozzáönteni a felfuttatott élesztőt. Jó alaposan összegyúrni. (addig gyúrni hogy már ne ragadjon se a tálhoz, sem pedig a kezünkhöz, ha szükséges még pici lisztet adni hozzá)

Vékonyra kinyújtani a tésztát, majd egy felvert tojással lekenni a felét. (én a bal oldalról kezdtem lekenni a feléig)
Ezután ráhajtani a másik felét és az összehajtott tésztát 90-fokkal elfordítani.
Megint lekenni a felét tojással , majd ráhajtani a tésztát és ismét elfordítani.
Végül harmadszor is lekenni, majd összehajtani. Így háromszor lett lekenve, és hajtogatva a tészta.

30 percig letakarva szobahőmérsékleten pihentetni kell a tésztát, majd ujjnyi vastagra kinyújtani és pogácsaszaggatóval kiszaggatni.
A két tenyér között egy kicsit megsodorni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymásmellé rakosgatni a pogácsákat.

Tetejüket a lekenésből visszamaradt felvert tojással megkenni, és ízlés szerint szezámmagot, tökmagot, köménymagot, esetleg reszelt sajtot szórni rá.
Addig pihentetni a tepsiben, még a sütő kellőképpen bemelegszik.

Előmelegített sütőbe, 200 fokon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 180 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni mielőtt tálalnák.