Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Túrós-meggyes kalács.

Preparation mode:

Hozzávalók a tésztához, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 ek porcukor, 1 mk só, 2 db tojássárga, 5 dkg vaj (olvasztott), 3 dl tej,

Töltelék hozzávalói, 25 dkg túró (v. ricotta), 2 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg meggy (befőtt, v. előzőleg lecukrozva),

Lekenéshez, 1 ek olvasztott vaj, 1 ek tej

A langyos tejnek a felét keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt, futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a maradék cukorral, a sóval, majd szitáljuk bele a keverőtálba. Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojássárgákkal, és öntsük bele a liszt közepén lévő mélyedésbe. Ezután öntsük hozzá a maradék langyos tejet, és a felfuttatott élesztőt.

Ezután a robotgép dagasztó szárával, kb. 8 percig dagasszuk a tésztát közepes fokozaton. (természetesen kézzel, vagy kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát!!!)

A bedagasztott tésztát, ezután tegyük át egy kilisztezett tálba és konyharuhával takarjuk le. Ezután tegyük langyos helyre, majd kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. (arra figyeljünk, hogy beleférjen majd a formába, és feltekerve ne legyen se kisebb, sem pedig nagyobb)

A meggyet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A túrót (v. ricottát) keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett meggyet is.

Ezután a kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a túrós-meggyes tölteléket, majd óvatosan kenjük el, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön a töltelékből.

Ezután tekerjük fel, mint a bejglit, majd helyezzük bele egy 24 cm-es kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába.

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, a forró kalácsot kenjük le a tejjel, majd hagyjuk pár percig a formában hűlni. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.