Exit print modePrint recipe A+ A- Undo all

Ünnepi fonott kalács

Ingredients:

liszt
67,5 dkg
Budafoki élesztő
4,5 dkg
vaj
12 dkg
kristálycukor
3 ek
tej
4,5 dl
tojássárgája
3
mazsola
10 dkg
vaníliás cukor
1
citrom héja
1
kis rum
csipet só

Preparation mode:

Az élesztőt egy kevés langyos tejben 1evőkanál cukorral felfuttatjuk.
A maradék cukrot, vaníliás cukrot meg a csipet sót elkeverjük a tejjel, a 2 tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a rummal és a mazsolával.
A megszitált lisztből, a megkelt élesztőből és a langyos tejkeverékből tésztát dagasztunk.
Mikor már kissé kidolgoztuk, hozzáadjuk az olvasztott, de csak langyos vajat, és hólyagosra, simára dolgozzuk. A tetejét meghintjük liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és nem túl meleg helyen megkelesztjük.
Mikor már kétszeresére megkelt, lisztezett gyúródeszkán kettéosztjuk. Majd a két részt további 3felé, amiből egyenlő hosszúságú hengereket sodrunk és összefonjuk. A tetejüket enyhén cukrozott vízzel vagy felvert tojással kenjük meg, nem túl hirtelen sütjük meg aranybarnára.
Jó étvágyat hozzá! 🙂

Elkészítés lépései:

Ünnepi fonott kalács elkészítésének 1. lépése
Tepsibe tesszük, majd lekenjük a tetejüket sütés előtt.